Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

5 tips voor samenwerking wijkteams en Werk en Inkomen

23 maart 2020

De samenwerking tussen wijkteams en Werk en Inkomen is niet alleen een thema in de gemeente waarin ik momenteel als interim wijkteammanager werk. Het speelt in veel gemeenten. Voor inwoners die hulp nodig hebben is die samenwerking tussen het wijkteam en Werk en Inkomen heel belangrijk. Een gebrek aan samenwerking leidt tot tijdverspilling waar de klant niks mee opschiet: op basis van halve informatie worden foute beslissingen genomen, werken professionals en ambtenaren elkaar onbedoeld tegen of doen ze dubbel werk. Een gezamenlijke aanpak is voor veel klanten veel effectiever!

Daarom de volgende 5 verbetertips:

  1. Samenwerken gaat niet vanzelf, maar kan wel vanzelfsprekend worden wanneer een gezamenlijke start wordt gemaakt in één algehele toegang voor inwoners, waar integrale vraagverheldering plaatsvindt.
  2. Als daar blijkt dat er sprake is van meervoudige problematiek, kan een integraal team direct beginnen met het maken van een gezamenlijk plan van aanpak. Maak indien nodig gebruik van  expertise op het gebied van financiën (schulden) en wonen om snel het juiste pad in te slaan en voorkom doormodderen.
  3. Samenwerken kun je het best leren in de praktijk, vanuit echte casuïstiek. Breng teamleiders in positie die dit leerproces kunnen begeleiden en die samenwerking met hun team kunnen vertalen naar gedrag in de praktijk. En die belemmeringen kunnen terugvertalen naar wetten en regels, om vervolgens professionals, beleidsmedewerkers en bestuurders te kunnen helpen om daarbinnen handelingsruimte te ontdekken.
  4. Schep voorwaarden voor samenwerking, zoals een gezamenlijk registratiesysteem, waarin het mogelijk is informatie te delen en een gezamenlijk plan te maken – als de klant dit toestaat. Maar maak ook afspraken over hoe klantmanagers en wijkwerkers in de praktijk moeten omgaan met vermeende fraude en richt een helpdesk in waar ze advies kunnen inwinnen.
  5. Onderschat het veranderproces niet! Leren samenwerken kost moeite en gaat gepaard met fouten (mogen) maken, struikelen en weer opstaan.

Suzanne Bunnik schreef op basis van haar ervaringen in een samenwerkingspilot het artikel “Samenwerking wijkteams en Werk en Inkomen: Gewoon doen?”

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik hier!

Suzanne Bunnik
Senior Adviseur Stade Advies
Email: s.bunnik@stade.nl
Tel: 06 34 24 21 43