Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Aandacht voor ziel en zakelijkheid, juist nu!

16 juli 2020

We leven in een tijd waarin steeds meer aandacht is voor de mens en zijn omgeving. De effecten van eenzijdig beleid, maar ook ervaringen rondom het COVID-19 virus hebben impact op alle onderdelen van het leven. Ook op het werk. Om met die invloed om te gaan, gaat de een makkelijker af dan de ander. 
Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat er nu al een daling van geluksbeleving bij mensen is. TNO adviseert leidinggevenden aandacht te geven aan het welbevinden van medewerkers. 
Het lijkt een open deur misschien. Toch zie ik in veel organisaties en bedrijven dat er meer aandacht is voor de organisatie en haar ontwikkeling dan voor de mensen die er werken en hun ontwikkeling.  

Jammer dat dit losgekoppeld wordt. Dat persoonlijke ontwikkeling niet gerelateerd wordt aan de ontwikkeling van de organisatie. Terwijl juist, wanneer je ze wel verbindt aan elkaar, ziel en zakelijkheid samengaan. Waardoor mensen met nog meer plezier en drive hun werk kunnen doen. En zo bijdragen aan een gezondere en productievere organisatie.  
 
Hoe werkt het dan precies?  
Met mijn collega’s van het collectief Kracht&Co hebben we dit vertaald in een ‘Ontwikkelbeeld mens en organisatie’. Het beeld is gebaseerd op de zes basisbehoeften van mensen en in beeld gebracht met de assen van het krachtenveld in een organisatie.  

Het beeld is gebaseerd op de zes basisbehoeften van mensen en gepositioneerd op de plaats van de corresponderende polaire krachten van het Krachtenveldmodel van John van der Torn. Dit model geeft weer hoe de mens zich verhoudt tot de behoefte van een gezonde organisatie. Waar de krachten in balans zijn. En waar zowel individueel als gezamenlijk betekenisvol gewerkt kan worden.  

Het Ontwikkelbeeld geeft handvatten in deze onzekere tijd. Het kan als een bril gebruikt worden, die helpend is in het duiden van ervaringen en daarmee lerend te maken voor alle betrokkenen.  

Daarom organiseren we in het najaar 2020 een Masterclass om die ‘bril’ nog beter te benutten.  

In de Masterclass leer je bewust te werken vanuit de basisbehoeften. Voor jezelf en ook in relatie tot anderen. Door de basisbehoeften als uitgangspunt te nemen voor de persoonlijke ontwikkeling kan het potentiele vermogen van alle betrokkenen meer tot zijn recht komen. Zo draag je nog optimaler bij aan de kwaliteit van Samen Werken en daarmee aan de effectiviteit van jouw organisatie. 

Wil je meer informatie? Ik stuur het je graag.  
 
Annelies de Moet 
senior adviseur Stade Advies 
lid collectief Kracht&Co  
Email: a.demoet@stade.nl 
Tel: 06 41 038708