Invoering van en succesvol werken in een zelf-organiserend team
De trend om meer en meer te werken vanuit het principe van zelf-organiserende teams, zet zich gestaag door. Het biedt inderdaad vele voordelen, mits juist toegepast.
Hoe zet je een zelfsturend team op? Hoe werk je succesvol in een zelf-organiserend team? Welke talenten en competenties zitten er in ons team?
Hoe coacht het team zichzelf?
Er zijn verschillende mogelijkheden om het functioneren van een team nog beter te laten verlopen. Deze cursus gaat onder andere over hoe u vanuit zelfregie een eigen visie op uw zelf-organiserend team ontwikkelt, en hoe het team de werkwijze volgens het team-zelfregiemodel kan toepassen in de dagelijkse praktijk.
Doelen
Na het volgen van deze cursus:
- is de samenwerking in het team gebaseerd op een gezamenlijke visie en missie, weten we waar we voor staan en waar we voor gaan;
- weet het zelf-organiserend team wat de kaders zijn en weet zij een bijdrage te leveren aan het grotere geheel, de organisatie, de maatschappij;
- kennen de teamleden elkaars kwaliteiten en kracht – vanuit zelfregie kan zo eenieder tot zijn recht komen en zijn talent optimaal inzetten;
- is het duurzaam onderhouden van het netwerk van relaties intern en extern geborgd in het professioneel handelen;
- zijn de gemotiveerde teamleden bewust van hun eigenaarschap.
Onderdelen
Tijdens deze praktische cursus wordt o.a. gebruik gemaakt van de volgende onderdelen:
- Team zelfregie-model: missie/visie, eigenaarschap, relatie, kracht en motivatie;
- Onderzoek teamrollen volgens Belbin;
- Ontwikkelcirkel van Rudy Vandamme;
- Transitiecirkel van Jakob van Wielink;
- Duurzame netwerkontwikkeling;
- Praktijkoefeningen met actuele ervaringen uit het team.
Doelgroep
(startende)teams, wijkteams, multi-disciplinaire teams.
Aantal dagdelen
We starten met 2 halve cursusdagen en vervolgens een 6-8 tal werkplaatsbijeenkomsten voor de verwerking en toepassing van de gewenste onderdelen.
In-company
De training wordt in-company aangeboden en sluit aan op de dagelijkse werkpraktijk van de professionals. Vraag vrijblijvend een offerte aan.
Docent
De cursus wordt gegeven door Andries Scherpenzeel, begeleidingskundige. Hij heeft vele jaren ervaring in de jeugdzorg, welzijn en onderwijs, in de uitvoering, aansturing en scholing. Hij is betrokken geweest bij meerdere transities binnen de jeugdzorg.
Erkenning: als opleider geregistreerd in het CRKBO Register en NOBCO Senior Beroepscoach
Meer informatie
030 236 1861 / advies@stade.nl