Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Duurzaamheid dat kun je zelf!

13 november 2019

Dat was het thema voor de bijeenkomst die Stade Advies op zaterdag 26 oktober organiseerde in opdracht van Huurdersorganisatie STOK in Utrecht. STOK behartigt de belangen van alle huurders van Bo-Ex. De bijeenkomst was bedoeld voor de bewonerscommissies van STOK en voor alle bewoners van de complexen die dit jaar zonnepanelen krijgen.

Vanaf 10 uur waren de huurders welkom in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een aantal huurders maakte van de mogelijkheid gebruik om vooraf op eigen gelegenheid het Spoorwegmuseum te bezichtigen.

In de nostalgische Wachtkamer 3 van het Spoorwegmuseum deed de dagvoorzitter aan het begin van de middag de aftrap. Van het feit dat er aan duurzaamheid gedaan moest worden waren de aanwezigen wel overtuigd. Maar waarom dit niet altijd lukt ? Een wervelende clinic Omdenken door ‘Ja maar ..’ leerde dat niet te snel moet worden gedacht aan oplossingen. Het is beter om eerst het probleem te ‘omarmen’ zoals de heren van Omdenken dat uitlegden. De clinic leverde energiebewustzijn als basis voor het streven naar Duurzaamheid op.

Deze andere manier van denken werd daarna voor het Duurzaamheidsvraagstuk in de praktijk gebracht. De presentatie van Bo-Ex over wat er de komende jaren aan duurzaamheid kan en moet worden gedaan, de zogenaamde routekaart naar Co2 neutraal, gaf mooie aanknopingspunten. Van het gemeentelijke en Bo-Ex beleid werd afgedaald naar de praktijk: wat kun je zelf doen? In kleine groepjes werden veel oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken bedacht. Dat leverde veel ideeën en onderwerpen op. Daarmee gaat de werkgroep Energie en Duurzaamheid (een werkgroep van STOK en Bo-Ex samen) de komende tijd aan de slag.

Het onderwerp, de mooie locatie, de drankjes en de hapjes en het enthousiasme van de deelnemers waren de ingrediënten voor een bijzondere en geslaagde bijeenkomst. Dat bleek ook uit de reacties achteraf:

“Goed om elkaar hierover te spreken omdat dit een belangrijk onderwerp is en je als huurder niet zo kunt investeren als iemand met een koophuis.”

“Goed om samen ideeën te delen.”

“Het proces van Omdenken is interessant maar zoals bleek nog niet zo gemakkelijk. En de geplande route van Bo-Ex was fijn om te horen.”

Marlies Bodewus, m.bodewus@stade.nl

Adviseur STOK