Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Een APK voor uw team?

27 september 2020

Als lid van een bestuur, bewonerscommissie of huurdersorganisatie kent u het vast wel: veel besprekingen, volle agenda’s, het ene onderwerp is nog niet afgerond of het volgende dient zich alweer aan. Dat pakken we er ook nog weer bij, we gaan maar voort en hollen maar door….

Is dat bij u ook het geval? Dan is het de hoogste tijd om samen met alle bestuursleden eens een pas op de plaats te maken. Voor onze auto laten we ieder jaar een APK-keuring doen. Voldoen alle onderdelen nog aan de technische eisen zodat we veilig de weg op kunnen? Als bestuur, bewonerscommissie of huurdersorganisatie zijn we geneigd om maar door te hollen, zonder te kijken of alles nog goed gaat. Is dat niet raar?

Een  team is een aantal mensen dat samenwerkt om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Daarbij is het belangrijk dat de teamleden het eens zijn over de aanpak om dat gemeenschappelijke doel te bereiken En daarvoor is het belangrijk dat de verschillende teamleden elkaar aanvullen.

De samenwerking in het bestuur is in de praktijk vaak functioneel. De taken zijn verdeeld en de besprekingen gaan vooral over de inhoudelijke onderwerpen. Maar wie zijn nu de mensen waarmee we samenwerken? Wat zijn hun sterke kanten? Wat vinden de collega-bestuursleden in het team belangrijk? Op deze vragen moeten we vaak het antwoord schuldig blijven.

Een teamdag kan daarin verandering brengen. Een teamdag? Dat kan bedreigend of eng klinken. Dat moet het niet zijn, een teamdag moet vooral leuk zijn! Een gezellige dag samen met je team op een andere manier aan het werk. En daar moet je als team bewust tijd voor nemen.  Een teamdag is te vergelijken met de jaarlijkse APK voor een auto. Een teamdag draagt eraan bij dat de teamleden elkaar beter leren kennen, niet alleen als teamlid, maar ook als mens. Daardoor wordt de onderlinge verbondenheid vergroot, de interne communicatie verbeterd en dat leidt weer tot een betere samenwerking.

Als adviseur en ondersteuner voor huurdersorganisaties organiseer en begeleid ik regelmatig teamdagen. Teamdagen waarop allerlei onderwerpen centraal staan. Het ene team heeft behoefte aan een inhoudelijke training over bepaalde onderwerpen, andere teams richten zich liever op de doelen (inhoud), de weg om die doelen te bereiken (proces) of de onderlinge samenwerking. Alles is mogelijk! De inhoud van de dag wordt door het team zelf bepaald. Om het ook leuk en luchtig te houden, worden allerlei werkvormen gebruikt waarbij de onderwerpen op een speelse manier de revue passeren.

Vaak hoor ik aan het einde van zo’n dag zeggen ‘dat moeten we vaker doen!’  Een geslaagde teamdag geeft veel nieuwe inzichten en energie! Wil je ook een gezellige dag samen met je team op een andere manier aan het werk? Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Marlies Bodewus
Senior Adviseur Wonen Stade Advies
Email: m.bodewus@stade.nl
Tel: 06 51 05 88 14