Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Een goed begin is het halve werk…

23 maart 2020

Bewoners die klagen over het onderhoud van hun woning, hun klachten bij de verhuurder blijven neerleggen en iedere keer te horen krijgen dat er op dit moment niets aan wordt gedaan. Over een paar jaar staat onderhoud gepland en dan worden de problemen opgelost, zegt de verhuurder. En dan is het bijna zo ver.

De geruchten dat het complex wordt aangepakt worden steeds sterker. Na lang wachten ploft er bij de bewoners een uitnodiging van de verhuurder in de brievenbus. Een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over het project dat eraan komt. De verwachtingen van de bewoners zijn hooggespannen: wordt er iets gedaan aan de tocht die door de ramen komt? En worden ook de vocht- en schimmelproblemen in de badkamer opgelost? En hoe zit het met de voordeur?

De verhuurder heeft voor de informatiebijeenkomst een mooie presentatie gemaakt. Van alle te nemen maatregelen wordt aan de hand van de staat van onderhoud de noodzaak toegelicht. Maar naarmate de presentatie vordert, worden de bewoners steeds onrustiger. Fijn dat er van alles gedaan gaat worden, maar waarom worden hun problemen niet opgelost? Er is van alles besproken over het schilderwerk, de aanpak van de gevels en de galerijvloer, maar over de aanpak van de tocht is niet gesproken. En hoe zit het met de problemen in de badkamer?

Een aantal bewoners stelt  een voorzichtige vraag. Het antwoord dat komt gaat over eisen en normen die worden gesteld en waarom deze aanpak noodzakelijk is. De onrust groeit, de bewoners reageren steeds geprikkelder. De corporatiemedewerkers blijven hun best doen om uitleg te geven. Maar hoe meer zij praten, des te opstandiger de bewoners worden.

De avond eindigt in een anticlimax. De bewoners zijn teleurgesteld. Zij hebben nog steeds geen antwoord op hun vragen. Ook de medewerkers van de verhuurder zijn teleurgesteld.  Wat de start van een mooi project had moeten worden, eindigt in een patstelling. Het lijkt wel of huurders en verhuurder tegenover elkaar staan en dan moet het project nog beginnen…..

Helaas komen dergelijke situaties vaak voor. Regelmatig worden adviseurs van Stade ingeroepen om vastgelopen projecten vlot te trekken. Het is jammer dat er op dat moment vaak al veel gebeurd is en veel energie verloren is gegaan.

Ieder project hoort een feestje te zijn! Hoe moet het dan wel? De sleutel tot het succes bij projecten ligt in een goede communicatie en elkaar begrijpen. Communicatie is tweerichtingsverkeer. Niet alleen zenden, maar ook ophalen en teruggeven. Begrijpen en begrepen worden. Vraag aan de huurders: wat is er goed aan hun woning en willen zij zo houden? Wat is er niet goed en zou anders moeten? Twee hele simpele vragen die een bron van informatie opleveren. Verwerk deze informatie in het plan en succes op de informatieavond is verzekerd.

Hulp nodig bij de aanpak van projecten of bij de communicatie met of begeleiding van de bewoners? De adviseurs van Stade helpen u graag.

Marlies Bodewus
Senior Adviseur Wonen Stade Advies
Email: m.bodewus@stade.nl
Tel: 06 51 05 88 14