Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Verhuisadviseur Senioren deelt ervaringen in Rotterdam

19 december 2019

De Verhuisadviseur Senioren is al sinds 2013 actief in diverse gemeenten in de regio Utrecht. Ook Rotterdam wil hulp gaan bieden aan Rotterdamse ouderen om te verhuizen naar een geschikte woning waar mensen op een prettige manier zelfstandig kunnen blijven wonen. In het Uitvoeringsprogramma Rotterdam Ouder en Wijzer is daarom opgenomen dat er een pilot gaat starten met wat ze in Rotterdam ‘seniorenmakelaars’ noemen.

Op 4 november 2019 vond in een Rotterdam de kick-off plaats van het Uitvoeringsprogramma. De Verhuisadviseur was uitgenodigd om tijdens de kick-off een workshop te geven. Het doel was om de aanwezigen kennis te laten maken met de ervaringen uit de regio Utrecht, van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

Onder de deelnemers waren beleidsmakers en andere professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij zorg, welzijn en andere activiteiten voor en door Rotterdamse ouderen. Onder het motto “What’s in a name!” begonnen we met een inventarisatie van de associaties die men heeft bij de term seniorenmakelaar. Meteen werd duidelijk dat dit enorm uiteenloopt, van een makelaar die zich speciaal op senioren richt tot daten voor ouderen. Het is dus niet zo makkelijk om een term te vinden die precies goed weergeeft wat beoogd wordt.

Slechts 12% van de ouderen die met het oog op de toekomst wel eens nadenkt over verhuizen, blijkt hiervoor ook daadwerkelijk stappen te ondernemen. Dit feit leidde tot een interessant groepsgesprek over de belemmeringen die ouderen ervaren, waardoor ze de stap om te verhuizen uiteindelijk vaak niet zetten. Het was goed om te merken dat veel deelnemers hier wel een duidelijk beeld van hebben. Hopelijk nemen de beleidsmakers die punten mee!

Aan het eind van de dag vond er nog een vraaggesprek plaats tussen de Wethouder Wonen van Rotterdam en de Verhuisadviseur. Ook in dit gesprek hebben we aandacht kunnen besteden aan de belemmeringen die ouderen ervaren, zoals de vaak forse huursprong bij verhuizing, de emoties die meespelen, de rompslomp en de grote hoeveelheid regels en regelingen waardoor mensen door de bomen het bos niet meer zien. En dat nog los van het aanbod in bestaande bouw dat vaak niet past bij de wensen van de ouderen anno 2019. We hebben de wethouder suggesties kunnen doen voor de rol die de gemeente zou kunnen vervullen om het voor ouderen gemakkelijker te maken de stap om te verhuizen daadwerkelijk te zetten.

Het was zeker een inspirerende dag en we hopen dat de ervaringen uit Utrecht en de suggesties die we hebben gedaan, bijdragen aan een mooie invulling van de pilot met seniorenmakelaars in Rotterdam.

Jiska Ruis
Projectleider Verhuisadviseur Senioren
j.ruis@stade.nl
06 53215138