Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Geslaagde praktijkbijeenkomst: samen op weg naar een energieneutrale wijk, maar hoe?

11 juni 2019

Op 4 juni vond bij Stade Advies in Utrecht een speciale Energietransitie bijeenkomst plaats met informatie, sprekers en praktijkvoorbeelden. Onder de aanwezigen waren actieve bewoners, professionals, woningcorporaties  en gemeenten.

Na een introductie door Erik Vermathen, directeur van Stade Advies kwamen er drie gastsprekers aan het woord die ieder een praktijkvoorbeeld bespraken:

Omgevingsmanager Marianne Nevens vertelde hoe zij de Aardgasvrij transitie in de Utrechtse wijk Overvecht aanpakte en wat ze daarbij voor lessen heeft geleerd. Ze ontdekte dat je goed moet weten met wie je aan de slag gaat. In Overvecht Noord gaat het niet om energiepioniers en ook niet om gemiddelde Utrechters. Een derde van de inwoners valt onder de armoede-aanpak van de gemeente en heeft wel iets anders aan haar hoofd dan duurzaamheid en aardgasvrij.  Verder ontdekte ze dat er drie typen reacties zijn: ‘ik zoek het zelf wel uit’, ‘ik doe mee met wat de buurt doet’ of ‘regel het voor mij’. Veruit de meeste mensen in Overvecht-Noord zeggen het laatste: ‘regel het voor mij’. Het participatieproces, het moment van bekendmaking  en het verwachtingsmanagement (wie besluit wanneer waarover) richting bestuurders én wijk moeten hierop aansluiten. Ze is zichtbaar in de wijk en er is een voorbeeldwoning “Gasvrij Thuis” geopend.  In haar rol als omgevingsmanager wil ze graag dat bewoners mee gaan doen met deze “proeftuin”.  Ze is nu vooral veel informatie aan het verzamelen en gaat na de vakantie aan de slag met mogelijkheden en alternatieven. In 2020 volgt de besluitvorming.

Innovatie aanjager Annemieke van Doorn van Jouw Thuis besprak de aanpak van “Samen Doen” waarbij het doel is om woningen op een betaalbare en comfortabele manier te verduurzamen en daarbij de Co2 voetafdruk te verlagen. Huurders kiezen zelf hoe ze wonen en de huurder bepaalt of, hoe en wanneer zijn woning wordt verduurzaamd. Belangrijk hierbij is een individuele in plaats van en projectmatige aanpak. Het motto is dan ook “jouw huis, jouw keuze”. De proefwijk Soesterkwartier in Amersfoort is hier een mooi voorbeeld van waarbij gebruik wordt gemaakt van een Pop Up Store, ambassadeurs en straatfeesten.

Marnette Vroegop, Portaal & Jiska Ruis, Stade Advies, NOM project Soest

Procesmanager Marnette Vroegop van woningcorporatie Portaal en Jiska Ruis, specialist bewonersparticipatie bij Stade Advies, gaven samen met bewoners vorm aan een renovatieproject in Soest. Dit Nul op de Meter (NOM) project verliep eerst stroef en Marnette ging bij de bewoners op zoek naar “het haakje”.  Door met elkaar en met de bewoners in gesprek te gaan, was het mogelijk om te ontdekken waar het probleem lag en hoe ze dit konden oplossen. Aanvankelijk voelden de bewoners zich niet gehoord. Een ander punt was, dat in de praktijk een succesvol verduurzamingsproject elders niet zo maar te kopiëren is.

Marnette Vroegop, Portaal & Jiska Ruis, Stade Advies, NOM project Soest

Concluderend vatte Erik Vermathen samen, dat de gemeenschappelijke noemer van de voorbeelden is, dat het gaat om verbinden van alle partijen en het dus van belang blijkt om bij verduurzamingsprojecten in een vroeg stadium de bewoners er bij te betrekken en dat je naar ze blijft luisteren. Je kunt beter de bewoners in beweging brengen in plaats van ze te confronteren met van tevoren opgelegde zaken. Neem er hoe dan ook de tijd voor.

Op naar de volgende bijeenkomst! Wil je op de hoogte blijven de activiteiten van Stade Advies, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: https://www.stade-advies.nl/nieuws/#gf_2 of volg ons op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/stade-advies of op Facebook: https://www.facebook.com/StadeAdvies