Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Het belang van bewonersonderzoeken voor huurdersorganisaties: fungeren als klankbord

27 september 2020

De ervaring leert, dat het voor een huurdersorganisatie essentieel is om een korte lijn met de achterban te hebben en deze te onderhouden. Een bewonersonderzoek biedt uitkomst om erachter te komen wat er speelt bij huurders, waar de aandachtspunten liggen en waar de huurdersorganisatie zich voor in kan zetten. Op deze manier wordt een groter draagvlak gecreëerd en wordt de mening van huurders c.q. de achterban centraal gesteld op een aantal relevante thema’s zoals huurprijzen, onderhoud, beschikbaarheid van de woningen, duurzaamheid, leefbaarheid en de dienstverlening van de corporatie.

Wat levert een bewonersonderzoek op?

Huurders voelen zich gehoord en betrokken en zo neemt de bereidheid om te participeren toe. Behalve dat een dergelijk onderzoek actieve huurders kan opleveren, heeft het ook een wervende functie, met wellicht een toename van leden tot gevolg. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een panel te vormen, waardoor grootschalig onderzoek in de toekomst minder frequent nodig is.

Op deze manier komt de huurdersorganisatie beslagen ten eis richting de verhuurder en leveren de uitkomsten waardevolle input voor het opstellen van de agenda, het formuleren van doelstellingen en het voldoen aan relevante wet- en regelgeving op het gebied van huurdersparticipatie en zeggenschap.

Is je interesse gewekt en zou je meer willen weten over dit onderwerp? Dan ben je bij Stade Advies aan het goede adres! Stade Advies heeft veel ervaring met het bijstaan van huurdersorganisaties en begeleidt regelmatig bewonersonderzoeken. Stade Advies heeft een ‘menukaart’ van mogelijke vragen, op basis waarvan de huurdersorganisatie relevante thema’s kan samenstellen. Ook voor andere onderwerpen, zoals vernieuwing van huurdersparticipatie, ondersteuning van de huurdersorganisatie of begeleiding bij het maken van prestatieafspraken, kun je terecht bij Stade Advies.

Bess Mutsaerts
Junior Adviseur Stade Advies
Email: b.mutsaerts@stade.nl
Tel: 06 30 74 75 58