Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Het leven van jongeren op de rit in plaats van tussen wal en schip

27 september 2020

Meldpunt Sandbergen

Jongerencoach Christel Sandbergen werkt samen met Stade Advies binnen verschillende opdrachten. In dit artikel maak je kennis met haar en haar bedrijf ‘Meldpunt Sandbergen’. Als jongerencoach helpt zij jongeren die vastlopen tijdens hun opleiding of helemaal niet meer naar school gaan. Ze vertelt over haar motivatie, bijzondere aanpak en de resultaten die ze boekt.

De grootste passie van Christel is het vooruithelpen van jongeren die tussen wal en schip dreigen te vallen. Jongeren die van het voorgezet naar het middelbaar onderwijs gaan en daar vastlopen of die vroegtijdig school (dreigen te) verlaten. Hun omgeving heeft het vaak al opgegeven. Maar Christel niet.

Ervaringsdeskundige
Christel vertelt: “Als ik met deze jongeren werk zie ik mezelf door hun ogen. Ik moest vroeger op mijn vijftiende al op eigen benen staan en ik heb geen makkelijke jeugd gehad. Die ervaring zet ik in om jongeren die nu in hetzelfde schuitje zitten net dat ene zetje te geven om de regie weer in eigen hand te nemen.

Ik heb gestudeerd aan de Academie voor Coaching en Counseling waar ik me verdiepte in de methodiek van Franklin Stephen Covey. Daarin staat eigen regie nemen voorop en dat is wat door al mijn trainingen heen te zien is. Ik geef jongeren een veilig en vertrouwd gevoel; dat er iemand achter je staat en in je gelooft. Die niet meteen opgeeft, zodat je samen naar oplossingen kunt zoeken. Dat is zo belangrijk.”

Flink aan de bak
De trainingstrajecten biedt Christel aan in samenwerking met MBO-opleidingen, gemeentes en organisaties die met jongeren te maken hebben. Dat doet ze vanuit haar bedrijf Meldpunt Sandbergen, dat staat voor melden waar je op vastloopt en je stem laten horen.

Drie maanden lang traint ze jongeren die meer begeleiding nodig hebben dan hun opleiding kan bieden. Ze hebben een hoog verzuim (of komen helemaal meer naar school), een onveilige thuissituatie en vaak ook psychosociale problematiek. Christel: “Het is een pittig traject. Jongeren moeten echt flink aan de bak. Ik kan soms confronterend en recht voor zijn raap zijn, maar ben altijd liefdevol en zet mijn humor in. Er mag gelachen worden is mijn motto. Dat werkt vaak heel goed.”

Op eigen benen staan
Met creatieve sessies, rollenspellen en opdrachten zet Christel jongeren aan het werk. Ze krijgen groepstrainingen en individuele coaching. “Op deze manier leren jongeren zichzelf beter kennen. ‘Wie ben ik?’ ‘Waar liggen mijn krachten en valkuilen?’. Ze durven zich uit te spreken en hun gevoelens te uiten. Ook leren ze effectiever (samen)werken en communiceren. En in balans blijven, iets wat heel belangrijk is. Vaardigheden waar ze de rest van hun leven wat aan hebben, waardoor ze op eigen benen kunnen staan. Ik vind het prachtig om te zien dat jongeren die bijna tussen wal en schip vielen hun leven nu weer op de rit hebben.”

Weer naar school of werk
De resultaten van Christels trajecten zijn veelbelovend. Ongeveer 85% van de jongeren stroomt na het afronden uit naar school of werk. Sinds kort helpt Meldpunt Sandbergen ook geadopteerde jongeren die vastlopen.

Meer informatie over de coachings- en trainingstrajecten van Christel?
advies@stade.nl of www.meldpuntsandbergen.nl