Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

‘Het participatiepark’ inspireert

23 september 2021

De zon staat al hoog aan de hemel als ik opsta. Wat een verschil met de afgelopen weken. Ik heb zin om vandaag veel te gaan doen. Dat begint na het ontbijt met de ochtendwandeling. Een gewoonte die is ontstaan tijdens de lockdown en die ik daarna in stand heb gehouden. Bewegen is gezond. Iedere dag hetzelfde rondje, maar geen dag is hetzelfde.

Het park waar ik loop noem ik zelf het ‘participatiepark’.  De gemeente kocht in het verleden een direct aan het spoor gelegen oud en onaantrekkelijke overslagterrein op. Deze ruimte zou moeten worden benut voor groen en vrijetijdsbesteding.  En via een uitgebreid participatietraject waarin alle inwoners hun ideeën mochten inbrengen is dat gelukt. Het resultaat is een prachtig park waar je lekker op een bankje kunt ontspannen of chillen, maar waar je ook kunt picknicken, ontmoeten of actief kunt bewegen. Voor ieder wat wils.

Het succes van dit park is voor een heel groot deel te danken aan het proces waarmee het tot stand is gebracht. Een proces waarin de ideeën van de inwoners door professionals zijn vertaald in ontwerp en uitvoering.

Als adviseur participatie word ik warm van dergelijke inspraakprocessen. Het is toch geweldig om mee mogen praten en dan ook nog je ideeën gerealiseerd zien? Maar, net als de kraan die bij de loodgieter thuis lekt- als adviseur participatie heb ik helaas zelf niet actief meegedaan aan het participatietraject. De meeste bijeenkomsten waren ’s avonds en vaak was ik dan zelf aan het werk. Daarnaast zag ik al snel dat mijn wensen voor de invulling van het park door anderen al waren ingebracht. Dat stelde me gerust. Hoewel ik dus niet actief aan dit proces heb deelgenomen, heb ik het proces natuurlijk wel op de voet gevolgd. Dat leidt er bij mij toe dat ik niet alleen heel trots ben op dit mooie stukje stad, maar me zelfs medeverantwoordelijk voel voor het behoud ervan.

Want ook qua beheer is het park een ‘participatiepark’. Zo word ik ’s ochtends tijdens mijn wandelingetje vaak vriendelijk begroet door de vrijwilligers die -weer of geen weer- al vroeg in touw zijn. Ze vegen de paden, ruimen het vuil op, zorgen ervoor dat het groen er weer mooi bij staat en houden toezicht in het park. Daarnaast zijn ze gezellig met elkaar bezig. Veel vrijwilligers zijn senioren en betrokken buurtbewoners die in het vrijwilligerswerk een leuke -en sociale- vrijetijdsbesteding vinden. Een vrijetijdsbesteding die ook nog positief bijdraagt aan de gezondheid.

Als adviseur denk ik in kansen. Er borrelen allerlei ideeën in mij op over leerervaringsplaatsen en koppeling aan werkgelegenheidstrajecten of andere projecten …

Genietend van het mooie weer en de -nog- heersende rust in het park, besef ik opeens dat mijn rondje park erop zit. Ik sta aan het einde van het park klaar om de straat over te steken, terug naar huis om te beginnen aan mijn werkdag …

Denkt u ook na over de (her)ontwikkeling van een terrein of gebied, of verbetering van de leefbaarheid? Ik denk graag met u mee over het proces en de manier waarop de inwoners daarbij betrokken kunnen worden. Neem gerust contact met me op, via onderstaande contactgegevens.

Marlies Bodewus
Senior Adviseur Wonen Stade Advies
E-mail: m.bodewus@stade.nl
Tel: 06 51 05 88 14