Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Hoe gaat het werken in Midden-Delfland tijdens de coronacrisis?

7 mei 2020

12 maart. Midden-Delfland; als projectleider jeugd ben ik om 9 uur bij de aftrap van de training oplossingsgericht werken die ik voor de professionals van het Maatschappelijk Team heb georganiseerd. De trainer komt uit Brabant, hij heeft een overnachting geregeld in Schipluiden, toevallig bij iemand die bij de gemeente werkt. Iedereen druppelt binnen, ik deel de methodiekboeken uit en ga naar mijn werkplek.

Hoe gaat het? We merken er nog niet zo veel van. Met een aantal collega’s deel ik wat ik van mijn nichtje -werkzaam in de farmaceutische industrie- heb gehoord. “De paracetamol komt uit China en raakt straks op, ik zou het nu kopen”. “Goed om te weten…”

Ik heb werkoverleg met de afdelingsdirecteur; samen bespreken we de volgende stappen met het Maatschappelijk Team. Volgende week nemen we samen met hen de wegwijzer voor de pgb’s jeugd door die ik op basis van de input van medewerkers heb gemaakt. Het is de opmaat naar meer samenhang in het werkproces als uitkomst van het nieuwe beleidskader jeugd; één van mijn opdrachten voor de gemeente. We nemen de planning door; na de pgb’s volgen inbedden van jeugd en veiligheid waar ik samen met de aandachtfunctionarissen mee bezig ben, en de verbeteringen in de applicatie Suites t.b.v. de uitvoering. De taakomschrijving voor de superuser heb ik samen met de mensen van ICT en een professional uit het Maatschappelijk Team gemaakt. Aan het einde van de dag, tegen 19.00 uur, rijd ik naar huis. Zo omzeil ik de files rond Den Haag en Utrecht richting Amersfoort.

15 maart. Ik ben jarig, de felicitaties van collega’s druppelen maandag de 16e binnen. Mark Rutte geeft zijn persconferentie. We blijven zoveel mogelijk thuis. De afspraak op maandagmorgen voor de laatste uitwerkingen vervalt, evenals de bijeenkomst met het Maatschappelijk Team. Hier moeten we een andere oplossing voor zoeken. Alle energie en afspraken gaan zitten in het reorganiseren van het contact met cliënten. Wat moet eerst, welke gezinnen komen in de gevarenzone?

24 maart. Wethouder Hans Horlings is positief getest op het coronavirus. Op de website van de gemeente staat dat hij is opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft zijn telefoon en tablet meegenomen. Geadviseerd wordt om extra alert op de eigen gezondheid te zijn wanneer je met hem contact hebt gehad. Voor mij is het al enige tijd geleden, bij de presentatie van het beleidskader jeugd voor de adviesraad sociaal domein. Wij keken samen tevreden terug, het was een goede bijeenkomst, de adviesraad gaat een positief advies uitbrengen.

26 maart. Met de 3 aandachtfunctionarissen kindermishandeling/huiselijk geweld heb ik een telefonische vergadering. We bespreken hun concept taakomschrijvingen en het bespreekmodel dat ik voor hen heb gemaakt. We kunnen verder en maken een vervolgafspraak. Twee van hen combineren het werk met de zorg voor de kinderen thuis; het gaat, maar het valt niet altijd mee. In de regio Haaglanden wordt de noodverordening van kracht. Het regionale overleg met de implementatiemanagers jeugd vanuit de H10 gemeenten is volgende week via video. Ik neem de vergaderstukken alvast door.

31 maart. Ik heb een belafspraak met een collega in Midden-Delfland over een aantal beroep- en bezwaar situaties bij pgb’s jeugd. Zij stuurt mij een appje; ik kan nu niet overleggen, ik heb net gehoord dat de wethouder aan het coronavirus is overleden. We zijn in shock.

1 april. Op de website van de gemeente staat, met een grote foto, Hans In memoriam. Ik stuur een appje naar de afdelingsdirecteur, wat een verschrikkelijk nieuws. Op intranet kan iedereen zijn bericht kwijt, er volgt een lange reeks. Heel moeilijk om nu niet even bij elkaar te zijn. Zijn kamer wordt voorlopig ingericht als een plaats om te gedenken. De burgemeester geeft een interview voor het gemeentehuis, de vlag hangt halfstok.

3 april. De taken van Hans worden overgenomen door een collega wethouder. De afdelingsdirecteur wil graag -liefst dezelfde dag- een overzicht waaruit duidelijk wordt hoe de bezetting van het Maatschappelijk Team zich verhoudt tot de kosten en de in- en uitstroom van jeugdigen. Ik ben ook verantwoordelijk voor de kostenbeheersing en overleg telefonisch met 2 collega’s van databeheer en beleid. Het wordt haastwerk, niet alle gegevens kunnen gebruikt worden. We waren al druk bezig om hier een verbeterslag in te maken maar het is nog niet klaar. Ik overleg met een collega van Stade en leg mijn idee over wat ik op papier wil zetten aan hem voor. Het lukt, het is een kort en goed onderbouwd verhaal geworden, de afdelingsdirecteur laat via de mail weten dat het zijn verwachtingen overtreft. Mooi, dan kunnen we verder.

9 april. Met collega’s uit de regio en een vertegenwoordiging van Midden-Delfland nemen we in een videovergadering de zogenoemde Q-controle door. Dit is onderdeel van de regionale afspraken kostenbeheersing jeugd. Het is een goed verhaal en er is een handige rekentool gemaakt voor de professionals in de uitvoering. Dan moeten zij wel een beetje overweg kunnen met Excel. Maar even nadenken hoe we dat het beste kunnen organiseren … na de Paasdagen.

12 en 13 april. Pasen.

Rudy Bonnet is als projectleider jeugd werkzaam voor de gemeente Midden-Delfland voor gemiddeld 16 uur per week. De overige 16 uur is hij projectleider integrale zorg in Nieuwegein.

Rudy Bonnet
Senior Adviseur Stade Advies
Email: r.bonnet@stade.nl
Tel: 06 51 74 97 12