Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Integrale aanpak klimaatdoelen nodig voor publiek vastgoed

5 juli 2018

Gemeenten pleiten voor een meer integrale aanpak bij de realisatie van de klimaatdoelen voor publiek gefinancierd vastgoed. Dit is de uitkomst van een bijeenkomst georganiseerd door VNG en Bouwstenen op 30 mei. Op de bijeenkomst waren ruim 60 gemeenten vertegenwoordigd.

Geen aparte benaderingen

Een breed plan de campagne voor de hele vastgoedportefeuille, dat heeft de voorkeur. Gemeenten willen liever geen aparte benaderingen van schoolgebouwen, zorglocaties en sportfaciliteiten. De toenemende vraag van multifunctioneel ruimtegebruik, financierbaarheid van maatregelen en aansluiting met het ruimtelijk beleid, warmtenetten en de wijkaanpak maken dat een breed plan noodzakelijk is.

Belangrijke rol voor gemeenten

Gemeenten bezitten relatief weinig vastgoed. Toch kunnen ze een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit kan via het eigen vastgoed, haar wettelijke taak rond onderwijshuisvesting en tijdens natuurlijke transactiemomenten. Het ruimtelijk beleid en de relatie met corporaties bieden ook kansen om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Veel gemeenten geven aan dit graag te willen.

Neem wettelijke belemmeringen weg

Duidelijke doelen en normen vanuit het Rijk, dat is wat gemeenten van het Rijk verwachten. De hoe-vraag bepalen gemeenten graag zelf. Een groot aantal gemeenten heeft het klimaatbeleid al vertaald naar het eigen vastgoed. Voor het realiseren van de klimaatdoelen is er meer informatie, kennis en capaciteit nodig. Dat is de reden dat de VNG en Bouwstenen een enquête uit hebben staan bij gemeenten.

 Meer informatie

Bron: VNG