Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

JEUKWOORDEN

22 april 2021

Jeukwoorden….. Iedereen die korter of langer bij de gemeente rondloopt hoort ze. En nog erger: gaat ze zelf ook gebruiken!

Om wat voor soort woorden gaat het dan? Een paar willekeurige voorbeelden:

Wie van ons heeft wel eens een uitvraag gedaan? Of een stukje meerwaarde gecreëerd in een taskforce? En natuurlijk hebben we bila’s of soms zelfs trila’s waarin we als onvervalst mensenmens met passie ons ei leggen of iets tegen iemand aanhouden. En wie tilt er niet af en toe iets over het weekend heen om vervolgens die stip aan de horizon van het sociaal domein te kunnen zetten? En daarna knallen met een klantreis!

Waarom gebruiken we die woorden eigenlijk?

Columniste en eindredacteur bij het NRC Japke-d. Bouma geeft vier redenen aan waarom mensen dit soort jeukwoorden gebruiken.

  • Als ze zich gewichtig willen maken
  • Om mee te liegen of de waarheid te verhullen
  • Als ze niet precies weten hoe het zit
  • Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is

Kortom: het is makkelijker om moeilijke woorden te kiezen waarmee je niet precies zegt hoe het zit, ofwel omdat je dat zelf niet precies weet, ofwel omdat je de waarheid wilt verhullen. En daarmee maak je jezelf ook nog eens groter dan je bent.

Het A&O fonds Gemeenten besteedt aandacht aan jeukwoorden omdat zij willen dat gemeenten helder communiceren naar de inwoner, maar ook onderling met collega’s. Alleen dan wordt duidelijk wat er gedaan moet worden en ontstaat er zo min mogelijk miscommunicatie. Op hun website kun je stemmen op het ergste jeukwoord.

Hierbij alvast een voorzetje met een “jeukbingo”. Print hem uit en scoor tijdens al je online vergaderingen de woorden die je hoort. Hoe snel heb jij bingo?

Suzanne Bunnik
Senior Adviseur Stade Advies en voorzitter van het RET
Email: s.bunnik@stade.nl
Tel: 06 34 24 21 43