Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Kennismaking met een nieuw project

22 april 2021

“Privacy! Jij moet mij betalen”, met deze woorden springt uit het niets een jongen voor de lens van mijn camera en loopt dreigend op me af.

Enkele weken geleden startte een nieuw leefbaarheidsproject. In opdracht van een gemeente stelt Stade Advies een plan van aanpak op voor een wijk die aandacht verdient.Een dergelijk project begint altijd met een verkenning. Naast de bestudering van allerlei informatie levert ook een bezoek aan de wijk veel nuttige en belangrijke informatie op.

En laat ik nou dat bezoek aan de wijk gepland hebben op een prachtige mooie lentemiddag. De zon staat hoog aan de hemel, ‘technisch weer’ zoals ze dat bij gemeenten en corporaties noemen. Rustig wandel ik door de wijk.  Deuren en ramen staan overal open en veel wijkbewoners zijn buiten. De een is druk aan het werk in de voortuin, de ander zit lekker op een stoel van het zonnetje te genieten en weer anderen staan gezellig met elkaar te kletsen. Moeders die hun kinderen van school hebben gehaald en andere buurtbewoners groeten me vriendelijk. Ik loop rond, kijk en observeer, maak her en der een klein praatje en laat de indrukken en de sfeer op me inwerken. De wijk maakt een goede, rustige en vredige indruk. Een heel ander beeld dan uit de ontvangen informatie naar voren is gekomen. Tegelijkertijd besef ik dat dit een momentopname is.

Ondertussen loopt het tegen het einde van de middag en kom ik op een van de plaatsen in de wijk waar de jeugd zich zou verzamelen. Ook daar is het rustig. Drie jongens van een jaar of twaalf zitten vredig naast elkaar op een bankje ieder op een telefoon te staren. Heel af en toe overleggen ze even met elkaar. Ik besluit van deze ‘jeugdverzamelplaats’ een foto te maken, maar kies er bewust voor om de jongens niet te fotograferen.
Dan springt er uit het niets opeens een iets oudere jongen tevoorschijn, loopt dreigend op me af en roept “Privacy! Jij moet mij betalen’. Ik schrik en verbaas mij over zijn plotselinge verschijning . Ik had hem helemaal niet gezien. Kort en duidelijk leg ik hem uit dat ik niet van plan ben om hem te betalen, omdat hij ongevraagd in mijn beeld was gesprongen.

Dan mengt een van de drie jongens op de bank zich in het gesprek. Of ik had ik verstaan wat die jongen in zijn eigen taal tegen mij had geroepen? Zo te zien is hij daarover erg verontwaardigd. Netjes legt hij mij uit dat dat helemaal geen nette dingen waren. Dingen die hij thuis niet mag zeggen. Ik bedank hem voor zijn uitleg en zeg dat hij zich niet al te veel van die jongen moet aantrekken. Terwijl ik wegloop roept de brutale jongen me na. Uitspraken waarmee zo een #Me-too aangifte zou kunnen worden gedaan.

De vredige indruk van de wijk van eerder die middag is door dit voorval plots in een ander daglicht komen te staan. De kennismaking was niet alleen bijzonder in negatieve zin, maar biedt ook hoop voor de toekomst!

Hebt u ook een wijk waar de leefbaarheid verbeterd moet worden en wilt u weten wat Stade Advies daarin voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Marlies Bodewus
Senior Adviseur Wonen
Email: m.bodewus@stade.nl
Tel: 06 51 05 88 14