Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Leeftijdsgrens jeugdhulp moet snel omhoog

5 juli 2018

Verhoog snel de jeugdhulpplicht van gemeenten van 18 naar 21 jaar, met een mogelijke uitloop tot 23 jaar. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een advies aan de minister van VWS.

 

De leeftijdsgrenzen in de Nederlandse wetgeving zijn een obstakel voor de ontwikkeling van kwetsbare jongeren, vindt de RVS. Veel jongeren hebben bijvoorbeeld ook na hun 18e nog jeugdhulp nodig. De overgang naar andere voorzieningen op grond van de Wmo of de Zorgverzekeringswet verloopt voor hen te stroef.

Zorg en ondersteuning moet niet afgestemd zijn op het bereiken van een bepaalde leeftijd, stelt de RVS, maar op levensdoelen, zoals een passende opleiding of baan of een eigen woning. Gemeenten en professionals moeten jongeren daarbij vanaf hun 16e jaar begeleiden.

Bas Wijnen, bij het Nederlands Jeugdinstituut projectleider voor het thema kwetsbare jongvolwassenen, kan zich goed vinden in het advies. ‘Van jongeren uit de jeugdhulp verwachten we dat ze op hun 18e op eigen benen kunnen staan. Dat is een illusie.’

Meer informatie Rapport Leeftijdsgrenzen

Bron: Raad voor Volksgezondheid en Samenleving; Nederlands Jeugdinstituut