Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Leren Schakelen in Almere Haven en Stedenwijk

13 november 2019

Stade ontwikkelde samen met Kwintes en de Schoor een model om op maat te bouwen aan een inclusieve wijk, waarin ook mensen met psychische kwetsbaarheid zich thuis voelen en kunnen meedoen. Hierover berichtten we in een eerdere nieuwsbrief (link). De gemeente Almere gaf ons groen licht om dit model in de praktijk uit te proberen en verder te ontwikkelen in twee proeftuin-wijken: Haven en Stedenwijk.

Vervolgens hebben we niet stilgezeten!

In ons model staat de schakelfunctie centraal: vertrouwde gezichten die vraagbaak voor de wijk zijn, die vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen en netwerken kunnen bouwen. We stelden voor beide wijken een Schakelteam samen bestaande uit iemand vanuit de GGZ, iemand vanuit welzijnswerk en een ervaringsdeskundige.

We maakten afspraken over hoe en waar het schakelteam in de wijk zichtbaar aanwezig is en regelden communicatiemiddelen zoals telefoons, een website, flyers en banners.

Maar daarmee waren we er nog niet. Want het Schakelteam gaat werken met echte mensen die echte vragen, problemen en kwetsbaarheden hebben. Daarbij kan overleg nodig zijn en een (beperkte) registratie van persoonsgegevens. Dus moest er een privacybeleid en een privacyreglement komen. En we moesten ervoor zorgen dat de persoonsgegevens veilig kunnen worden opgeborgen.

Al deze voorbereidingen zijn nu klaar en vanaf 1 november gaat het schakelteam van start: met kennismaken in de wijk en vooral met doen! Vanuit Stade volgen we hun verrichtingen en we begeleiden hen bij het al doende leren. Zo kunnen we tot een werkwijze komen die ook in andere wijken en andere steden kan worden ingevoerd.

Bent u geïnteresseerd in onze vorderingen? Laat het ons weten, dan praten we u regelmatig bij via onze nieuwsbrief.

Erik Vermathen, e.vermathen@stade.nl

Suzanne Bunnik, s.bunnik@stade.nl

Jolet Lommen, j.lommen@stade.nl