Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Muzikale kwaliteit van samenleven

18 juni 2021

Naast mijn werk bij Stade Advies bekleed ik ook 2 dagen per week een functie als cultuurcoach bij festival Wonderfeel, een driedaags buitenfestival voor klassieke muziek met de ongedwongen sfeer van een popfestival, waar muziek en natuur met elkaar worden verbonden.

Je zult misschien wel denken, waarom schrijf ik daar een stukje over voor de nieuwsbrief van Stade Advies? De reden hiervoor is, dat ik de kennis en ervaring die ik opdoe in beide rollen kan benutten en dat versterkt elkaar.

Zo verwerf ik dankzij de Stade-projecten inhoudelijke kennis op het gebied van participatievernieuwing, leefbaarheidsbevordering en preventie- en inclusieteams, die ik kan meenemen naar een creatieve uitvoering van mijn cultuurcoachactiviteiten en andersom. Antwoorden op vragen als ‘Hoe leg je verbindingen met groepen die moeilijk te bereiken zijn?’ en ‘Hoe breng je participatie op gang en welke middelen zijn daarvoor nodig?’ krijgen op die manier handen en voeten.

Een greep uit mijn cultuurcoachactiviteiten

Sinds de zomer van 2020 komen elke twee weken vrijwilligers samen om mondkapjes of merchandise producten zoals kussentjes, plaids e.d. te naaien in het Wonderfeel atelier. Er wordt kennis gemaakt met eten uit andere culturen en het samenkomen wordt erg gewaardeerd. In ruil daarvoor wordt er muziek gespeeld tijdens het atelier. Het eerste optreden door een ud-speelster was een groot succes. (Op dit moment is het atelier opgeschort vanwege de coronamaatregelen).

In april verzorgden op initiatief van Wonderfeel jonge muzikanten van de Academie Muzikaal Talent in Utrecht een muzikaal randje op een vaccinatielocatie in Hilversum. Zo werd het vaccineren iets aangenamer.

In november werd een livestream concert georganiseerd om de patiënten in ziekenhuis Ter Gooi een hart onder de riem te steken. De patiënten kozen de muziek uit die vervolgens live werd uitgevoerd met een verbinding naar het ziekenhuis.

De organisatie van Cultuur@CruyffCourts[1]: op 4 woensdagmiddagen vond een programma vol muziek, zeefdrukken, graffiti, dans en theater plaats op het Cruyff Court in Hilversum. Het doel was het bereiken van cultuurparticipatie bij kinderen, het onder de aandacht brengen van het cultureel aanbod voor jeugd en het promoten van de beschikbare middelen van het Jeugdfonds Sport & Cultuur[2].

Het delen van muziek laat zich niet beperken door lands- of taalgrenzen. Muziek is in staat om mensen, in al hun diversiteit, te verbinden. Wonderfeel wil mensen samenbrengen om tot een collectieve beleving te komen. Diversiteit en inclusie zijn daarbij vanzelfsprekend. Dit willen we binnen de eigen organisatie, in externe partnerships en activiteiten op maar ook vooral buiten het festival tastbaarder maken. Mijn komst bij Wonderfeel is de eerste stap om duurzaam op deze thema’s in te zetten en deze te verankeren in het beleid.

Al met al durf ik te stellen dat mijn twee functies dienstbaar zijn aan elkaar en zie ik uit naar hoe ik die verbinding – muziek en de kwaliteit van samenleven- in de toekomst nog verder kan uitbreiden.

Bess Mutsaerts
Junior beleidsadviseur Stade Advies
Email: B.mutsaerts.nl
Tel: 06 30 74 75 58
Meer informatie over Wonderfeel vind je op www.wonderfeel.nl

[1] Cultuur@CruyffCourts is een samenwerking tussen de Johan Cruyff Foundation en het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

[2] Het jeugdfonds Sport & Cultuur financiert culturele activiteiten voor kinderen waarvan de ouders het niet kunnen veroorloven.