Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Column – Een droom voor 18 miljoen mensen

18 juni 2021

‘Als je een schip wilt bouwen, moet je werklui niet opdragen hout te verzamelen, je moet niet het werk verdelen en orders geven. Leer in plaats daarvan mensen eerst te verlangen naar de eindeloze zee.’ Die woorden – die worden toegeschreven aan Antoine de Saint-Exupéry – schoten me te binnen toen ik las dat de Volkskrant een prijsvraag uitschreef voor een uitdagende missie voor Nederland in dit decennium.

Op dat moment was ik meer bezig met mijn eigen missie. Ik had namelijk het idee dat mijn werkzame leven veel overeenkomsten vertoonde met een hamster die weet dat hij in een wieltje rent, maar die het toch niet lukt om er gewoon uit te stappen. Ik kon wel sturen aan het roer van mijn schip, maar er was geen wind en beweging bleef uit.

Lees meer

Agile werken als het om veranderen gaat

18 juni 2021

Rudy Bonnet is senior-adviseur bij Stade Advies en heeft regelmatig opdrachten waar veranderingen of vernieuwingen centraal staan. Hij maakt hierin gebruik van een aantal principes van het Agile werken. Agile staat letterlijk voor wendbaar, lenig en flexibel en is een manier van denken, werken en organiseren.

Lees meer

Partner Praat – met Debbie Maas, bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond

18 juni 2021

In deze rubriek staan onze partners uit het werkveld centraal. Welke ontwikkelingen en uitdagingen zien zij in hun praktijk en hoe pakken ze die op? Dit keer het woord aan Debbie Maas, bestuurder van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en voorzitter van Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

Lees meer

Meer dan alleen geld voor jeugdzorg

18 juni 2021

Een arbitragecommissie stelde de gemeenten onlangs in het gelijk in hun conflict met het kabinet: er moet veel geld bij voor de jeugdzorg, om te beginnen 1,9 miljard in 2022. Dit is nodig om grip te krijgen op de alsmaar stijgende uitgaven voor jeugdzorg, waardoor gemeenten zich inmiddels genoodzaakt zien te bezuinigen op publieke voorzieningen als zwembaden en bibliotheken. Waardoor kwam het eigenlijk dat de jeugdzorg het ‘koekoeksjong’ van de gemeentebegroting werd? En is geld alleen het antwoord?

Lees meer

Muzikale kwaliteit van samenleven

18 juni 2021

Naast mijn werk bij Stade Advies bekleed ik ook 2 dagen per week een functie als cultuurcoach bij festival Wonderfeel, een driedaags buitenfestival voor klassieke muziek met de ongedwongen sfeer van een popfestival, waar muziek en natuur met elkaar worden verbonden.

Je zult misschien wel denken, waarom schrijf ik daar een stukje over voor de nieuwsbrief van Stade Advies? De reden hiervoor is, dat ik de kennis en ervaring die ik opdoe in beide rollen kan benutten en dat versterkt elkaar.

Lees meer

Gemeenten ook binnen de eigen organisatie aan zet bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling

18 juni 2021

Geweld binnen gezinnen is een omvangrijk maatschappelijk probleem, zo blijkt uit de laatste onderzoeksgegevens van het CBS uit 2020: 1,2 miljoen mensen van 16 jaar en ouder (8 procent van de bevolking) was slachtoffer van één of meerdere vormen van huiselijk geweld. Wordt verbale agressie daarin meegeteld dan stijgt het cijfer naar 33 procent. Van seksueel geweld werd 11 procent van de bevolking van 16 jaar en ouder slachtoffer. Dit zijn omgerekend 1,6 miljoen mensen.

Dit voorjaar lieten de gezamenlijke inspectiediensten (Toezicht Sociaal Domein) hier weten dat gemeenten het voortouw moeten nemen bij de aanpak van huiselijk geweld of kindermishandeling binnen het gezin. Dat roept naast de vraag hoe gemeenten dit in de lokale netwerken organiseren, ook de vraag op hoe gemeenten dit binnen de eigen organisatie geregeld hebben. In de gemeente Gooise Meren resulteerde dit met ondersteuning van Stade Advies in een stappenplan met jaarplanning voor de aandachtfunctionarissen van de gemeente.

Lees meer