Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Column – Tis niet wat tis

23 juni 2022

Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden

(…) 

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet

en dan die vraag aan een ander stellen.

Ik vermoed dat ik de uitdrukking voor het eerst hoorde bij een uitzending van de formule 1. Ze begon me in elk geval op te vallen, omdat tv-commentator Olav Mol haar veelvuldig gebruikte. Maar langzamerhand is ‘tis wat tis’ ingeburgerd geraakt en kun je het overal beluisteren.

Lees meer

Partner Praat – met Jonas Yassien, voorzitter van WijWonen Delft

23 juni 2022

In deze rubriek staan onze partners uit het werkveld centraal. Welke ontwikkelingen en uitdagingen zien zij in hun praktijk en hoe pakken ze die op? Voor deze juni-editie van 2022 spraken wij met Jonas Yassien, voorzitter van Huurdersorganisatie WijWonen Delft. Deze organisatie bestaat uit studenten die zich inzetten voor het woongemak van iedereen die bij DUWO Delft huurt.

Lees meer

Productief partnerschap, sleutel in sociaal domein

22 juni 2022

Het idee was dat de decentralisaties van verantwoordelijkheden op het gebied van maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugdhulp en (arbeids)participatie, aangevuld met ‘de vierde transitie’ van passend onderwijs, gemeenten tot een meer samenhangend en integraal beleid zouden brengen. De achterliggende visie was om ‘de mens, en niet langer het systeem’ centraal te stellen. Dit blijkt ingewikkelder dan gedacht. Productief Partnerschap is een goede manier om oplossingen te vinden voor maatschappelijke dilemma’s en de transformatie binnen het Sociaal Domein.

Lees meer

In de spotlight – Samenwerken aan veiligheid van jeugdigen is balanceren op een slap koord

22 juni 2022

Nadat gemeenten in 2015 de verantwoordelijkheid kregen voor de inrichting van de toegang tot jeugdhulp, zorg en ondersteuning in het sociaal domein, werden nieuwe partijen en netwerken actief en werkwijzen veranderd. Veel gemeenten legden in hun beleidsvoornemens de nadruk op preventie, het benutten van eigen kracht van jeugdigen en gezinnen, en het aanbieden van samenhangende zorg en ondersteuning voor jeugdigen en al hun gezinsleden. Gemeenten hebben daardoor een belangrijke rol gekregen in het mede organiseren en borgen van een veilige ontwikkeling voor hun jonge inwoners.
Uit verschillende inspectieonderzoeken blijkt echter dat het signaleren van onveiligheid, het effectief duiden van signalen en het (indien nodig) organiseren van passende hulp nog niet goed verloopt.

Lees meer

Reflectie – Preventie

22 juni 2022

Het is maandagochtend en ik stap in de trein. Ik ben onderweg naar Amersfoort om met een organisatie te praten over hun dienstverlening rondom preventie. De laatste jaren houd ik me veel bezig met dit onderwerp, bijvoorbeeld als projectleider ‘sociale basis’, en is het één van mijn favoriete vraagstukken geworden. Ik houd mezelf maar voor dat een adviseur sociaal domein zich dat soort gevoelens soms mag permitteren.

Lees meer

Goed om te weten

22 juni 2022

Wilt u meer artikelen lezen met betrekking tot het sociaal domein, jeugd of wonen? En / of te weten komen wat er met betrekking tot deze thema’s zoal georganiseerd wordt? Wij hebben alvast een selectie voor u gemaakt.

Lees meer