Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Regeerakkoord veel te moeilijk opgeschreven, zo kan het ook

31 oktober 2017

Het nieuwe regeerakkoord staat vol met ambtelijke taal en lange zinnen. Veel te ingewikkeld, stelt de Stichting Lezen en Schrijven. ‘De plannen gaan over iedereen, maar niet iedereen kan het lezen.’ De stichting neemt daarom het heft in eigen handen en komt met een eigen begrijpelijke hervertaling.

In Nederland gaan individuele vrijheden en een hecht collectief hand in hand.’ De eerste zin van het regeerakkoord zet meteen de toon. Waarom moet dat nou zo ingewikkeld, vraagt de stichting zich af. Beter is: ‘Mensen in Nederland hebben veel vrijheid.’

Het regeerakkoord staat vol met ingewikkelde zinnen”, zegt directeur Merel Heimens Visser. ,,De tweede zin van het regeerakkoord bestaat uit bijvoorbeeld 25 woorden. Zinnen met meer dan 12 woorden, worden ingewikkeld voor laaggeletterden.” En dat is een groot probleem, vindt de stichting. ,,In dit nieuwe regeerakkoord worden plannen gepresenteerd met gevolgen voor iedereen. Denk aan de btw die omhoog gaat waardoor de boodschappen duurder worden of belastingregels die veranderen. Iedere burger zou in staat moeten zijn zich te informeren, en dat is nu niet zo.”

De stichting heeft daarom besloten de inleiding van het regeerakkoord te ‘vertalen’ naar begrijpelijk Nederlands, om politiek Den Haag aan te zetten het regeerakkoord toegankelijk te maken voor iedereen.

Bron: Algemeen Dagblad