Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Verhuisadviseur Senioren ook voor woningeigenaren

22 maart 2018

In 2018 is het vijfde jaar van de Verhuisadviseur Senioren Utrecht van start gegaan. Gemeente en corporaties zijn tevreden over de resultaten: zo’n 40 verhuizingen per jaar, een aantoonbare bevordering van de doorstroming op de huurmarkt en meer bewustwording onder Utrechtse ouderen over passend wonen. In Nieuwegein werkt de Verhuisadviseur nu ruim anderhalf jaar en begeleidt Stade Advies naast huurders ook woningeigenaren: de resultaten in deze groep zijn boven verwachting.

Uitgebreid advies

De dienstverlening aan woningeigenaren is deels vergelijkbaar met de huurders. Aan de orde komen onder meer de woon- en zorgwensen, het woningaanbod, belemmeringen om te verhuizen en verhuisregelingen. Extra bij de woningeigenaren is de inventarisatie van de inkomens- en vermogenspositie. Op basis daarvan geven we een voorlopig advies richting koop- of huurwoning.

Jiska Ruis, Verhuisadviseur Woningeigenaren: ‘Met dit basispakket is iedere woningeigenaar voorzien van een uitgebreid advies. De meeste eigenaren – blijkt uit onze ervaringen – kunnen hierna verder zelf aan de slag. Een klein aantal huishoudens heeft aanvullende hulp nodig bij het vinden van een andere woning en de verkoop van de huidige woning.’ In anderhalf jaar tijd hebben zich in Nieuwegein – zonder uitgebreide PR – 33 eigenaren gemeld voor begeleiding. Daarvan zijn er inmiddels 9 verhuisd en hebben 6 hun woning aangepast.

Gesubsidieerd

In Nieuwegein is de verhuisadviseur voor woningeigenaren een gratis dienstverlening, die wordt gefinancierd door de gemeente. De gemeente heeft nadrukkelijk twee doelen voor ogen: niet alleen het bevorderen van de doorstroming, maar ook het passend wonen van inwoners in het algemeen. Daarom worden niet alleen ouderen, maar ook overige kwetsbare groepen begeleid. En is het aanpassen van de huidige woning ook een geslaagd resultaat. Ook in Lopik loopt een zelfde project onder de naam Wooncoach Lopik. In Utrecht wordt dit voorjaar gestart met een soortgelijke dienstverlening. Hier betalen woningeigenaren zelf de kosten: het basispakket kent een vaste prijs, voor aanvullende dienstverlening wordt per uur betaald.

Meer informatie

Voor meer informatie over onze projecten Verhuisadviseur Senioren en Wooncoach Senioren: j.ruis@stade.nl en c.sadee@stade.nl. Kijk ook op www.verhuisadviseursenioren.nl.


Basispakket Verhuisadviseur Senioren Woningeigenaren
 

Vraag verhelderen – Wij helpen met het in beeld brengen van de huidige woon- en zorgproblematiek en de verhuiswensen naar een beter passende woning. Ook inventariseren we welke hulp u kunt gebruiken bij het gehele traject van beslissen en verhuizen.

Informatievoorziening – Wij brengen de keuzemogelijkheden op het gebied van wonen en zorg in beeld en informeren u over het woon- en zorgaanbod in Utrecht. Ook helpen wij met een eerste inventarisatie van uw inkomens- en vermogenspositie. Op basis daarvan kan een voorlopig advies worden gegeven richting koop- of huurwoning (sociaal of vrije sector).

Verwijsfunctie – Wij kunnen u doorverwijzen naar andere professionele partijen. Denk daarbij aan de aan- en verkoop van een woning of het geven van financiële adviezen: dit behoort toe aan makelaars en financieel adviseurs. Ook voor het inkopen van zorg verwijzen wij u door naar de juiste instanties.

Praktische hulp – Wilt u verhuizen naar een (sociale) huurwoning, dan geven we instructies over het zoeken op internet.