Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie of Accepteren
Stade advies

Vernieuwing huurdersparticipatie

13 november 2019

Heeft u als huurdersorganisaties ook veel moeite om nieuwe bestuursleden te vinden? Kan de opkomst van uw ledenvergadering beter? Zijn het vaak dezelfde huurders die trouw de ledenvergadering bezoeken en wordt er al lang gezegd dat het ‘anders’ zou moeten? Als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Het is tijd om ‘het bed eens op te schudden’ en actief te gaan werken aan verandering.
Artikel van Marlies Bodewus, Senior Adviseur Wonen bij Stade Advies.

Veranderen is een werkwoord! De verandering begint met het stellen van reële doelen en houdt meer in dan alleen het halen van deze doelen. De verandering begint al met de reis ernaartoe. Veranderen gaat met kleine stapjes en kost tijd. Aan het begin van het veranderproces ben je vooral gefocust op hoe het zou moeten zijn. Sta bij iedere stap eens stil en bekijk wat deze stap heeft opgeleverd en wat dat betekent voor de toekomst.

Een paar weken geleden was ik te gast op een ledenvergadering van een huurdersorganisatie die dringend op zoek is naar nieuwe bestuursleden en ook graag meer nieuwe gezichten op de vergadering zou willen zien.

De uitnodiging voor de vergadering (ALV) lag al klaar om verstuurd te worden. Een pakketje zoals veel huurdersorganisaties die voor de ALV versturen, met uitnodiging, agenda, notulen en jaarverslag. De stukken waren met zorg samengesteld, niets op aan te merken. Of toch wel? Er bekroop me een onrustig gevoel. Als dit pakketje zou worden verstuurd, dan was de kans dat er nieuwe gezichten naar de vergadering zouden komen minimaal.

Ik adviseerde de huurdersorganisatie de aankondiging van de vergadering en de uitnodiging eens helemaal anders op te zetten. We schreven een uitnodigende korte tekst die mensen nieuwsgierig moest maken en zou prikkelen om te komen.

Die tekst publiceerden we via verschillende kanalen: persoonlijk naar de leden via post en e-mail, via een flyer aan alle huurders, op de website van de huurdersorganisatie en we maakten voor de huurdersorganisatie een Facebookpagina. Ook stuurden we een persbericht naar de krant en vroegen we de corporatie om de uitnodiging op haar website en Facebookpagina te plaatsen. De corporatie werkte daar graag aan mee.

Of het nu aan de meer uitnodigende tekst lag of dat de publicatie via meerdere kanalen heeft geholpen, er waren bijna twee keer zoveel mensen op de vergadering als anders. Niet alleen de hogere opkomst, maar ook de nieuwe gezichten maakten de bestuursleden van de huurdersorganisatie erg blij. De eerste stap was gezet!

En de vergadering zelf? Die verliep ook anders. Daarover een volgende keer meer.

Wilt u uw huurdersorganisatie ook ‘meer leven’ inblazen en kunt u daarbij ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met Stade Advies, onze adviseurs staan u graag met raad en daad terzijde.

Erik Vermathen
Directeur Stade Advies
e.vermathen@stade.nl
06 10939404

Marlies Bodewus

Senior Adviseur en ondersteuner voor huurdersorganisaties
m.bodewus@stade.nl
06 51058814